Motivatie

Motivatie

‘Ze zijn niet meer te motiveren…’ of wordt er bedoeld ‘ze zijn niet meer in beweging te krijgen’? Kun je motivatie afdwingen of moet je je er bij neerleggen dat jongeren niet voortdurend de focus hebben die je zou willen?

Beschrijving training

Als lezing of als traject.

Lezing: het verschil tussen gehoorzaamheid en gemotiveerd zijn komt aan de orde evenals het onderscheid tussen gecontroleerde en autonome motivatie. Een matrix van te beïnvloeden aspecten en de mate waarin jij daar als docent invloed op hebt komt langs. Bij de opening van een studiedag kan deze lezing voor grote groepen in samenwerking met theatercollectief De Nieuwe Lichting worden uitgevoerd. Herkenbare situaties worden dan interactief gespeeld door het theatercollectief en voorzien van praktische tips en achtergronden door ATOA.

Traject: een traject zal op basis van een intakegesprek leiden tot een schoolontwerp, waarbij verschillende aspecten gecombineerd kunnen worden. Te denken valt aan: ‘koud en warm huiswerk’, het verband tussen je eigen motivatie en die van leerlingen (uit te voeren als mini-onderzoek op basis van 10 relevante aspecten), lesobservaties, motiverende aspecten om de autonome motivatie van leerlingen te bevorderen. Afhankelijk van het schoolontwerp, zal zo’n traject 3 tot 5 bijeenkomsten kosten.

Beoogde resultaat/opbrengst/doel

Ontdekken waar jouw eigen focus ligt in het motiveren en hoe jij zelf gemotiveerd raakt, om vervolgens aan de slag te gaan met aspecten die kunnen leiden tot succesvolle aanpassingen om leerlingen in beweging te krijgen.

Voor wie?

Voor docenten(teams).

Hoe lang?

Als lezing: 1,5 tot 3 uur.

Als traject: 3 tot 5 bijeenkomsten van 2,5 tot 4 uur (afhankelijk van gemaakte keuzes).

Mogelijkheden qua vorm

Als lezing of als traject.

Groepsgrootte

Lezing: n.v.t.

Traject: 8 – 28 pp.

Studiebelasting per deelnemer

Bij een traject van 5 bijeenkomsten  18-24 uren.

Materiaal

Wordt aangeleverd door de trainer en/of ontwikkeld gedurende het traject.

Investering

Een uitvoerend dagdeel per bijeenkomst. Voor elke trainingsbijeenkomst wordt een half dagdeel voorbereidingstijd in rekening gebracht. BTW is bij trainingsonderdelen niet verschuldigd.

 

Ga naar boven